Intrebari frecvente

1. Am cumpărat acţiuni în cadrul ofertei publice derulată de SNTGN Transgaz SA, si nu am primit nimic in scris care să ateste faptul că am aceste acţiuni.

Actiunile Transgaz, astfel cum a fost prevăzut şi în prospectul de emisiune sunt acţiuni nominative, ordinare comune emise în formă dematerializată, prin înscriere în cont. În această situaţie acţionarii trebuie să ştie că nu vor primi nici un document care să le ateste deţinerea acţiunilor, singuta modalitate prin care poate să verifice deţinerile de acţiuni în urma subscrierii şi a tranzacţiilor este să solicite acest lucru la SC Depozitarul Central SA care ţine registrul acţionarilor SNTGN Transgaz SA Mediaş

2. Detin actiuni Transgaz si doresc un document care sa ateste acest lucru. Daca doresc sa le vand, cui trebuie sa ma adresez?

SC Depozitarul Central SA este societatea care gestioneaza registrul actionarilor Transgaz, asadar pentru eliberarea unui extras de cont sau pentru modificarea datelor de identificare trebuie sa contactati societatea de registru. Informatii suplimentare gasiti pe site-ul Depozitarului Central: https://www.depozitarulcentral.ro/home/index.aspx

Pentru a vinde sau cumpara actiuni Transgaz trebuie sa va adresati unui broker sau unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF).

3. Am cumparat actiuni in 2007 si nu am primit dividende pana in 2014. Ce trebuie sa fac?

Transgaz a distribuit dividende pentru fiecare an financiar. Modalitatile de plata si actele necesare in vederea efectuarii platii dividendelor se gasesc pe site-ul Transgaz – comunicat plata dividende.

In temeiul prevederilor art.2517 din Legea nr.287/2009, privind Codul Civil, republicata, potrivit caruia „termenul prescriptiei este de 3 ani”, dividendele se distribuie trei ani de la data inceperii platii, dupa aceasta data dividendele neincasate se prescriu.

4. Am fost la BRD sa incasez dividendele si suma primita este mai mica decit suma calculata de mine cu valoarea dividendului anuntat? Din ce cauza?

In cazul dividendelor incasate de o persoana fizica romana de la o persoana juridica romana: persoana juridica romana are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit in cota de 16%, conform art.67 alin (1) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste distribuirea dividendelor catre persoane juridice sunt aplicabile prevederile de la art.36 din Codul fiscal:

(1) O persoana juridica romana care distribuie/plateste dividendele catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra dividendului brut distribuit/platit unei persoane juridice romane.

In concluzie, impozitul pe dividende este un impozit care se retine la sursa, astfel ca procentul de 16% se aplica la suma bruta a dividendelor, deci suma incasata reprezinta contravaloarea dividendelor nete.